Nineteen Eighty-Four

mister chocolate

„Ediția a Unsprezecea este ediția definitivă”, zise el. „Îi sculptăm limbii forma sa finală – forma pe care o va avea atunci când nimeni nu va mai vorbi altceva. Când o vom fi desăvârşit, oamenii ca tine vor fi nevoiți să o învețe de la bun început din nou. Ai crede, îndrăznesc să spun, că scopul nostru principal este inventarea de cuvinte. În niciun caz! Noi distrugem cuvinte – zeci, sute în fiecare zi. Tăiem limba până la os. Ediția a Unsprezecea nu va conține nici măcar un cuvânt care va deveni depășit înainte de anul 2050.”
Muşcă cu sete din bucata sa de pâine şi mai înghiți două linguri cu vârf, apoi continuă să vorbească, cu un soi de pasiune comună pedanților. Fața sa uscățivă şi întunecată prinsese viață, ochii lui îşi pierduseră acea expresie de batjocură și deveniseră aproape visători.
„Este ceva frumos, distrugerea cuvintelor. Desigur, marea risipă stă în verbe și adjective, dar sunt sute de substantive de care ne putem lipsi la fel de bine. Nu este vorba doar de sinonime; mai sunt și antonimele. În definitiv, ce justificare are un cuvânt care este simplul opus al unui alt cuvânt? Un cuvânt își are antonimul inclus în sine. Ia „bun”, de exemplu. Dacă ai un cuvânt precum „bun”, ce nevoie mai este de un cuvânt ca „rău”? „Nubun” va funcționa la fel de bine – mai bine, pentru că este antonimul exact, ceea ce nu poți spune și despre celălalt. Sau, dacă vrei o versiune mai întărită pentru „bun”, ce sens poate avea o întreagă înlănțuire de cuvinte vagi și inutile, cum ar fi „excelent” și „splendid” și tot restul lor? „Plusbun” acoperă înțelesul; sau „dubluplusbun” dacă vrei ceva și mai puternic. Desigur, folosim aceste forme deja, dar în versiunea finală de Limbănouă nu va exista nimic altceva.”

mister chocolate1984 is a dystopian novel by George Orwell, published in London on June 8th, 1949.
Let’s keep it fictitious.

2 comments

 1. Mrs Pre · May 11, 2014

  Pluscool!

  Like

  • misterchocolate · May 11, 2014

   dubluplusmulțumesc

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s